Uitgifte

001De uitgifte van voedselpakketten vindt wekelijks plaats.

Locatie Geldrop
Industriepark 6

Kwaliteit
THT en TGT: twee bekende begrippen. Eén van beide staat op alle levensmiddelen cq etenswaren. TGT staat voor ‘Te Gebruiken Tot’  en THT voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’. De eerste aanduiding vindt u op producten die snel kunnen bederven, versproducten als zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit.

Bij producten met een THT-datum kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. De fabrikant garandeert de kwaliteit van het betreffende product tot genoemde datum. Maar u kunt het ook daarna nog zonder problemen consumeren.Er zijn nogal wat misverstanden over de THT-datum. Als die is verstreken, betekent dat niet dat het voedsel niet meer gegeten kan/mag worden.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en Volksgezondheid hebben hiertoe richtlijnen opgesteld, waaruit blijkt dat veel producten nog tot maanden, soms jaren over de datum prima en zonder problemen gegeten kunnen worden.Onderstaand een overzicht van de houdbaarheid van bepaalde producten en het eventueel consumeren ervan na de houdbaarheidsdatum. Het betreft een lijst opgemaakt door de VWA – de eerdere Keuringsdienst van Waren – in overleg met het Ministerie van Volksgezondheid.

Enkele voorbeelden/richtlijnen van de eetbaarheid na de houdbaarheidsdatum (THT):

* rijst, thee, pasta’s zeer lang houdbaar (jaren)
* frisdranken idem
* koekjes, chips maanden
* groenten/fruit in blik zeer lang houdbaar (jaren)
* jams en zoetwaren idem
* soepen/conserven idem
* afbakbrood enkele weken
* koffie en thee jaar of langer
* fritessaus, ketchup e.a. enkele maanden of langer
* macaroni, mie e.a. jaar of langer